واکسن hpv چیست؟ تمام مشکلات واکسن اچ پی وی؛ گرانی، کمیابی و باقی مسائل

در این مقاله موضوعات زیر را بررسی می‌کنیم

واکسن HPV انسان را از ویروس مقاربتی رایجی به نام پاپیلومای انسانی (HPV) محافظت می‌کند. این ویروس حداقل 50 درصد از افراد دارای فعالیت جنسی را در مقطعی از زندگی‌شان آلوده می‌کند که در مواردی با ایجاد زگیل‌ تناسلی ظاهر می‌شود. بدن خیلی از این افراد به طور خود به خود ویروس را از بین می‌برد. اما در صورتی که ماندگار شود و درمانی برای آن انجام نشود، در طولانی مدت خطر ابتلا به سرطان‌هایی از جمله سرطان دهانه رحم، مقعد و گلو را ایجاد می‌کند. با انجام معاینات و آزمایش hpv در منزل مشخص خواهد شد که شخصی اچ پی وی دارد یا خیر.

اما برای جلوگیری از آلوده شدن به این ویروس، باید نسبت به تزریق واکسن اچ پی وی اقدام شود. با این کار تا حد زیادی می‌توان از ابتلای به HPV جلوگیری کرد. در ادامه به مطالبی پیرامون این موضوع خواهیم پرداخت که واکسن اچ‌پی‌وی چیست؟ همچنین به توضیح انواع این واکسن و همه مطالبی خواهیم پرداخت که پیرامون آن لازم است بدانید.

همچنین در مورد خود اچ پی وی نیز، مقاله همه چیز در مورد hpv را می توانید مطالعه کنید.

واکسن اچ پی وی چیست؟

hpv یک عفونت شایع مقاربتی است که معمولا علامتی از خود بروز نمی‌دهد اما گاهی اوقات باعث بیماری جدی‌تری می‌شود. بیماری‌هایی مانند سرطان واژن، مقعد، سرطان گلو و لوزه‌ها از اچ‌پی‌وی ناشی می‌شوند. واکسن اچ پی وی که برای مقابله با این ویروس ساخته شده است، فاقد خود ویروس است و از ویروس پاپیلومای انسانی ساخته نشده است. مواد فعال در واکسن HPV پروتئین‌هایی هستند که مشابه پروتئین‌های موجود در ویروس HPV هستند. باکتری‌های اصلاح ژنتیکی شده این پروتئین‌ها را تولید می‌‌کنند.

اهمیت تزریق واکسن اچ پی وی

واکسن HPV ما را در برابر انواع اچ پی وی که مسئول ایجاد بسیاری از عفونت‌ها و سرطان‌ها می‌باشد، محافظت می‌کند. دریافت این واکسن خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم در زنان و رشد سلول‌های پیش سرطانی را نیز تا حد قابل توجهی کاهش می دهد. در مردان نیز واکسن اچ پی وی ممکن است بتواند از ابتلای شریک جنسی و نیز سرطان مقعد تا حدی جلوگیری کند.

آیا تزریق واکسن hpv در برابر همه انواع این ویروس کاملا محافظت می‌کند؟

مانند همه انواع واکسن‌های دیگر، واکسن اچ پی وی نیز کاملا بدون خطا نیست. این واکسن در برابر همه انواع اچ ‌پی ‌وی به طور 100 درصدی محافظت نمی‌کند اما در برابر درصد بالایی از بیماری‌های ناشی از سویه‌های پرخطر اچ پی وی موثر است. واکسن اچ پی وی مجموعا تا حدود 90 درصد از سرطان‌هایی مانند دهانه رحم، واژن، آلت تناسلی، مقعد و گلو پیشگیری می‌کند.

آیا تزریق واکسن hpv عوارض دارد؟

عوارض جدی برای تزریق واکسن اچ پی وی تاکنون گزارش نشده است. با این حال در مواردی عوارض واکسن HPV پس از تزریق مانند غش کردن، درد، قرمزی و تورم در محل تزریق، تهوع و دردهای عضلانی وجود داشته است. همچنین در برخی از افراد واکنش‌های آلرژیک به تزریق واکسن HPV وجود دارد که بسیار نادر است مانند مشکل تنفسی و تورم سر و صورت.

تزریق واکسن اچ پی وی در افرادی که قبلا به آن مبتلا شده‌اند چگونه است؟

چنانچه قبلا به اچ پی وی مبتلا شده‌اید، تزریق واکسن، درمانی برای اچ پی وی شما نخواهد بود بلکه تنها می‌تواند شما را از برخی انواع پرخطر این ویروس که به آن مبتلا نشده اید حفظ کند. بنابراین لازم است که افراد نسبت به انجام مراقبت‌های لازم در برابر این ویروس اهمیت دهند مخصوصا بانوان که نباید از چکاپ‌ها و آزمایش‌های پاپ اسمیر خود غافل شوند.

واکسن hpv برای آقایان و خانم ها

تزریق واکسن HPV در زنان معمولا تا قبل از سن 26 سالگی توصیه می‌شود. بعد از سن 26 سال معمولا دیگر اثربخشی واکسن بسیار کم یا حتی بی‌اثر خواهد شد. در مردان نیز واکسن اچ پی وی ممکن است بتواند از ابتلای شریک جنسی مرد و سرطان مقعد تا حدی جلوگیری کند. تزریق واکسن HPV برای مردان نیز از سن 9 تا 26 توصیه شده است.

سن تزریق واکسن hpv

تزریق واکسن HPV در سنین نوجوانی، قبل از آغاز فعالیت جنسی فرد و قرار گرفتن او در معرض اچ پی وی بیشترین تاثیر را دارد. طبق نظر آکامی اطفال آمریکا، دختران و پسران 11 تا 12 ساله، باید در دو نوبت با فاصله 6 تا 12 ماه اقدام به تزریق واکسن نمایند. البته تزریق واکسن از سن 9 سالگی نیز ممنوعیتی ندارد. جوانانی تا سنین 26 سال نیز که قبلا واکسن دریافت نکرده اند می‌توانند به تشخیص پزشک تا سه دوز واکسن اچ پی وی را دریافت کنند.

چنانچه در سنین بالاتر واکسن بزنید کارایی و اثر آن کمتر خواهد بود، زیرا ممکن است قبلا در معرض HPV قرار گرفته باشید و واکنش ایمنی بدن شما به واکسن اچ پی وی قوی نباشد. بااین حال، باز هم تزریق واکسن شما را در مقابل سویه های پرخطر HPV که پیش‌تر در معرض آن قرار نگرفته اید، محافظت می‌کند.

چند دوز واکسن اچ پی وی باید دریافت کنیم؟

در سن 11 تا 12 سالگی باید دو دوز واکسن تزریق شود که فاصله دوز اول تا دوم نیز 6 تا 12 ماه می‌باشد. اگر تمام واکسن‌ها پیش از 15 سالگی تزریق شود فقط دو دوز واکسن لازم است اما اگر شخص دوز دوم را پس از پانزده سالگی دریافت کند یا در افرادی که سیستم ایمنی بدن آنها ضعیف است، سه دوز واکسن اچ پی وی لازم است. در این صورت، دوز سوم باید 6 ماه پس از دوز دوم تزریق شود.

چه کسانی نباید واکسن اچ پی وی دریافت کنند؟

توصیه افراد متخصص مبنی بر این است که چنانچه فردی باردار باشد، نباید در دوره بارداری واکسن اچ پی وی دریافت کند بلکه تزریق آن را باید به دوره‌های پس از بارداری به تعویق انداخت. همچنین تزریق این واکسن در افرادی که بیماری خاصی دارند یا سابقه آلرژیک دارند نیز باید با نظر متخصص انجام شود.

انواع واکسن hpv

به طور کلی سه واکسن در ایالات متحده امریکا تایید شده است: گارداسیل، گارداسیل 9 و سرواریکس اما تنها موردی که در حال حاضر در این کشور استفاده می‌شود، واکسن گارداسیل 9 می‌باشد. البته در کشورهای دیگر انواع دیگر واکسن اچ پی وی نیز تولید شده است. در ایران عمدتا واکسن های گارداسیل 4 و واکسن ایرانی پاپیلوگارد استفاده می شود.

واکسن گارداسیل چیست و ساخت کجاست؟

سه واکسن گارداسیل ساخت امریکا می‌باشد و برای افراد در بازه‌ی سنی 9 تا 45 سال تزریق می‌شود.

واکسن گارداسیل بزنیم یا نه؟

به طور کلی تزریق واکسن اچ پی وی و انتخاب واکسن موردنظر با توجه به شرایط سنی و عملکردی فرد باید با توجه به نظر پزشک انجام شود.

واکسن گارداسیل چند ظرفیتی است؟

واکسن گارداسیل سه ظرفیتی است که هر یک بدن‌تان را در برابر انواع مختلف این ویروس محافظت خواهد کرد.

کمبود واکسن اچ پی وی در ایران

با توجه به کمبود واکسن HPV در ایران، به جای واکسن گارداسیل می‌توانید از واکسن پاپیلوگارد ساخت ایران (در صورتی که موجود باشد) استفاده کنید. شرایط تزریق و تعداد دوزهای مربوط به این واکسن نیز شبیه واکسن گارداسیل است. اما توجه کنید که پیش از تزریق هر یک از انواع واکسن باید حتما با پزشک خود مشورت کنید.

واکسن hpv را از کجا تهیه کنیم

در حالت خوشبینانه، شاید واکسن خارجی گارداسیل و نیز واکسن HPV ساخت ایران به نام پاپیلوگارد را بتوانید از برخی داروخانه‌ها تهیه کنید. اما در تاریخ نوشتن این متن، واقعیت این است که به علت تحریم ها یا هر دلیل دیگر، کشور با فقر واکسن hpv مواجه است. نه تنها این واکسن در داروخانه های سطح کشور، اغلب پیدا نمی شود، بلکه بزرگترین داروخانه های تهران نیز، نظیر داروخانه 13 آبان، داروخانه هلال احمر و یا داروخانه 29 فروردین ارتش، در اغلب اوقات این واکسن را موجود ندارند.

تنها راه برای یافتن و تزریق واکسن hpv این است که با شماره 190، مرکز اطلاعات دارویی وزارت بهداشت تماس بگیرید و بپرسید که در حال حاضر واکسن hpv در کدام داروخانه یا داروخانه های سطح شهر موجود است. در زمان نوشتن این مطلب، تنها واکسن موجود در کشور که نه هر روز و هرجا، صرفا بعضی از روزها در برخی داروخانه ها موجود است، واکسن گارداسیل 4 و در برخی داروخانه ها نیز واکسن پاپیلوگارد است.

واکسن پاپیلوگارد از کجا تهیه کنیم؟

اخیرا تعداد بیشتری از داروخانه ها واکسن پاپیلوگارد را موجود دارند. داروخانه هایی مانند شهید کاظمی(چهارراه پارک وی)، داروخانه 22 بهمن (میدان تجریش) و داروخانه 13 آبان(خیابان کریم خان) بعضی از روزها این واکسن را داشته اند. برای اطلاع از اینکه  موجود بودن واکسن ها، با سامانه 190 مرکز اطلاعات دارویی وزارت بهداشت تماس بگیرید.

قیمت واکسن hpv چقدر است؟

واکسن‌های ایرانی قیمت کمتری نسبت به نمونه مشابه خارجی خود دارند. در تیر ماه 1401، قیمت واکسن گارداسیل 4 در صورت موجود بودن در داروخانه ها حدودا یک میلیون و پانصد هزار تومان است.

واکسن hpv در بارداری

واکسن HPV برای زنان باردار توصیه نمی‌شود. با این وجود هیچ مدرکی نیز مبنی بر امکان انتقال مواد واکسن اچ پی وی به جنین متولد نشده وجود ندارد. در هر صورت برای تزریق این واکسن بهتر است منتظر بمانید و پس از دوره بارداری‌تان اقدام به تزریق نمایید. چنانچه دوز اول را پیش از بارداری‌تان دریافت کرده اید برای دریافت دوز بعدی باید صبر نمایید تا دوره بارداری‌تان به اتمام برسد.

آموزش‌های بیشتر

عوارض الکل و ماندگاری آن دربدن
سایر بیماری‌ها

عوارض الکل و ماندگاری آن در بدن

عوارض کبدی الکل و تأثیر طولانی مدت آن بر سلامت کبد کبد یکی از اعضای حیاتی بدن است که وظیفه تصفیه و فرآوری مواد مخرب

سرطان مثانه در مردان
سرطان

سرطان مثانه در مردان چیست؟

سرطان مثانه در مردان: علائم، عوامل خطر و روش‌های پیشگیری سرطان مثانه یک بیماری خطرناک است که اغلب در سلول‌های مثانه، عضوی که مسئول ذخیره

عضو خبرنامه آموزشی ما شوید

آموزش‌های کاربردی برای سلامت شما ایمیل می‌کنیم

مشاوره رایگان بگیرید

سوال خود را از متخصصین ما بپرسید
Call Now Button