تفاوت عفونت ادراری و سوزاک

تفاوت عفونت ادراری و سوزاک

در این مقاله موضوعات زیر را بررسی می‌کنیم

تفاوت عفونت ادراری و سوزاک

عفونت ادراری (Urinary Tract Infection) معضلی است که سالانه هزاران نفر را درگیر خود می‌کند، همین امر برای رایج‌ترین بیماری‌های مقاربتی یعنی سوزاک و کلامیدیا هم صدق می‌کند.

نشانه‌ها و علائم مشترک زیادی میان عفونت ادراری و بیماری‌های انتقال یافته از طریق رابطه جنسی مانند سوزاک وجود دارند که ممکن است آن‌ها را با یکدیگر اشتباه بگیرید و از آن‌جایی که بیماری‌های مقاربتی نسبت به عفونت ادراری جدی‌تر هستند، در صورتی که جای این دو را اشتباه بگیرید ممکن است ناخواسته این بیماری‌ها را به فرد دیگری منتقل کنید.

 برای این که بتوانیم به درستی تفاوت‌های میان این دو را تشخیص دهیم، شاید بهتر باشد ابتدا تعریفی از بیماری عفونت ادراری و همین‌طور بیماری مقاربتی داشته باشیم.

عفونت ادراری چیست؟

عفونت ادراری همان‌طور که از نامش پیداست نوعی عفونت است که در سیستم ادراری بوجود می‌آید. این عفونت می‌تواند شامل مجاری ادرار، کلیه‌ها و یا مثانه باشد.

عفونت ادراری چیست؟

ادرار سالم معمولاً شامل باکتری نیست. در واقع ادرار محصول سیستم فیلتر کننده بدن ما یعنی کلیه‌هاست. زمانی که محصولات بدردنخور و آب اضافی از خون توسط کلیه‌ها پاک می‌شوند، ادرار بوجود می‌آید. معمولاً ادرار از طریق سیستم ادراری بدون هیچگونه آلودگی حرکت می‌کند. اگرچه که باکتری‌ها می‌توانند از خارج از بدن وارد سیستم ادراری شده و مشکلاتی مانند عفونت و التهاب را بوجود بیاورند که به آن عفونت ادراری گفته می‌شود.

دستگاه ادراری چیست؟

دستگاه ادراری همان‌طور که از نامش پیداست وظیفه تولید و نگهداری ادرار را دارد. دستگاه ادراری شامل بخش‌های مختلفی است که از موارد زیر تشکیل می‌شود:

  • کلیه‌ها: این ارگان‌های کوچک در پشت بدن و دقیقاً بالای باسن قرار دارند. کلیه در واقع فیلتر بدن است و مواد و آب اضافی را از خون انسان حذف می‌کند. این مواد اضافی تبدیل به ادرار می‌شوند. kidneys
  • میزنای‌ها (Ureters): میزنای‌ها لوله‌های باریکی هستند که ادرار را از کلیه به مثانه انتقال می‌دهند.
  • مثانه (Bladder): یک نگه‌دارنده کوچک که ادرار قبل از خارج شدن از بدن در آن می‌ماند.
  • مجرای ادرار (Urethra): این لوله وظیفه حمل ادرار از مثانه به خارج از بدن را بر عهده دارد.

میزان شیوع عفونت دستگاه ادراری چقدر است؟

عفونت دستگاه ادراری بسیاری رایج است؛ به طوری که از هر 5 خانم 1 نفر در طول زندگی خود به آن مبتلا می‌شود. اگرچه که عفونت دستگاه ادراری در بانوان رایج‌تر است، اما در آقایان، بزرگسالان و کودکان هم ممکن است رخ دهد. بین یک تا دو درصد از کودکان به این بیماری مبتلا می‌شوند. سالانه بین هشت تا ده میلیون نفر به پزشکان متخصص جهت درمان عفونت ادراری مراجعه می‌کنند.

عفونت ادراری در زنان

چه کسانی به عفونت ادراری مبتلا می‌شوند؟

همان‌طور که بالاتر گفته شد، هر کسی می‌تواند به عفونت ادراری مبتلا شود، اما این بیماری در بانوان شایع‌تر است. دلیلش این است که مجاری ادرار در بانوان نسبت به آقایان کوتاه‌تر بوده و به مقعد نزدیک‌تر است. بزرگسالانی که سن بالایی دارند هم ریسک بیشتری برای مبتلا شدن به این بیماری دارند و دلیل آن می‌تواند خالی نشدن کامل مثانه به هنگام ادرار کردن باشد. شرایط پزشکی متعددی هستند که می‌توانند به این موضوع مرتبط باشند، مانند پروستات بزرگ شده یا پرولپس مثانه (حالتی که در آن مثانه به هر دلیلی از جایگاه اصلی خود در بدن خارج می‌شود.)

اگر به صورت پیوسته به عفونت ادراری دچار می‌شوید، پزشک متخصص ممکن است آزمایش‌هایی برای دیگر مشکلاتی که ممکن است داشته باشید، مانند دیابت یا سیستم ادراری غیرعادی که منجر به عفونت‌های مکرر می‌شوند را برایتان بنویسد. افرادی که به صورت مکرر به این بیماری مبتلا می‌شوند معمولاً در بازه زمانی معین از دوزهای پایین آنتی بیوتیک استفاده می‌کنند تا جلوی بازگشت عفونت به بدن گرفته شود. این راهکار محتاطانه به این دلیل است که ممکن است بدن شما به آنتی بیوتیک مقاومت ایجاد کند و به عفونت‌های دیگری مانند C.diff colitis مبتلا شوید.

درمان عفونت ادراری

تفاوت میان عفونت دستگاه ادراری (Urinary Tract Infection) و عفونت مثانه (Cystitis) چیست؟

عفونت دستگاه ادراری به صورت کلی عفونت کلی‌تری است. دستگاه ادراری شامل بخش‌های مختلفی می‌شود. عفونت دستگاه ادراری برای افرادی به کار می‌رود عفونت درون دستگاه ادراری‌شان رخ داده است. عفونت مثانه در طرف مقابل یک عفونت مشخص و خاص است. در این عارضه، باکتری راه خود را به مثانه پیدا کرده و ایجاد التهاب می‌کند.

همه عفونت‌های دستگاه ادراری منجر به عفونت مثانه نمی‌شوند. جلوگیری از پخش شدن عفونت در بدن یکی از مهم‌ترین دلایل درمان سریع عفونت دستگاه ادراری زمانی که دارای علائم هستید، است. این عفونت نه تنها به مثانه، بلکه به کلیه‌ها هم می‌تواند سرایت کند که نوع پیچیده‌تری از عفونت نسبت به دستگاه ادراری به حساب می‌آید.

عفونت مثانه

نشانه‌ها و علائم UTI

عفونت دستگاه ادراری باعث می‌شود که قسمت بیرونی این دستگاه قرمز شده و ملتهب شود، که در نتیجه آن می‌توان انتظار علائم و نشانه‌های زیر را داشت:

  • احساس درد در ناحیه پهلو، شکم یا رحم
  • احساس فشار در قسمت پایینی رحم
  • احتیاج دائم به ادرار کردن، احساس احتیاج فوری به ادرار کردن و نشت غیرعادی ادرار به بیرون از بدن
  • احساس درد به هنگام ادرار کردن و همچنین دیدن خون در ادرار
  • احساس نیاز به ادرار در شب
  • رنگ غیرعادی ادرار یا بودار بودن ادراردرد در پهلو

نشانه‌های زیر نسبت به موارد بالا کمتر رایج هستند اما ممکن است به هنگام رخ دادن عفونت دستگاه ادراری مشاهده شوند:

  • احساس درد حین برقراری رابطه جنسی
  • احساس درد در ناحیه آلت تناسلی
  • احساس درد در پهلوها و قسمت پایینی کمر
  • خستگی مزمن
  • تب
  • حالت تهوع و استفراغ
  • تغییر حالت‌های روحی یا احساس گیجی و منگی

درمان عفونت دستگاه ادراری

آنتی بیوتیک‌ها داروهایی هستند که وظیفه‌شان از بین بردن باکتری و مبارزه با عفونت است. بنابراین از آنتی بیوتیک به منظور درمان عفونت دستگاه ادراری استفاده می‌شود. نوع آنتی بیوتیکی که پزشک برای بیمار تجویز می‌کند بر اساس نوع باکتری است که منجر به ایجاد این عفونت در بدن وی شده است. بعضی از آنتی بیوتیک‌های رایج برای درمان عفونت دستگاه ادراری شامل موارد زیر هستند:

  • نیتروفورانتوئین (Nitrofurantoin)
  • سولفونامید (Sulfonamides)
  • آموکسی‌سیلین (Amoxicillin)
  • سفالوسپورین (Cephalosporins)
  • تریمتوپریم (Trimethoprim) Fight urinary tract infection with medicine
  • دوکسی‌سایکلین (Doxycycline)
  • کلینولون (Quinolones)

دنبال کردن دستورالعمل‌های پزشک برای مصرف داروها اهمیت زیادی دارد، شما نباید در صورتی که علائم و نشانه‌ها از بین رفتند و احساس بهتری داشتید مصرف دارو را متوقف کنید چرا که در صورتی که عفونت به طور کامل با استفاده از داروها از بین نرود، دوباره بازخواهد گشت.

آنتی بیوتیک ها

در صورتی که سابقه ابتلای مکرر به عفونت دستگاه ادراری را دارید، ممکن است پزشک متخصص برای شما نسخه‌ای از آنتی بیوتیک‌ها را بنویسد که در ابتدای بروز نشانه‌ها مصرف کنید.

سوالات متداول

1 – عفونت دستگاه ادراری چیست؟

زمانی که باکتری وارد سیستم ادراری انسان می‌شود، ممکن است به عفونت دستگاه ادراری مبتلا شود. این عفونت در قسمت‌های مختلفی از دستگاه ادراری مانند مثانه، کلیه‌ها و مجاری ادرار می‌تواند وجود داشته باشد.

2 – دستگاه ادراری چیست و در کدام قسمت بدن قرار دارد؟

دستگاه ادراری بدن انسان از چند بخش مهم تشکیل شده است که وظیفه تولید و نگهداری ادرار تا زمان خروج از بدن را بر عهده دارد. این بخش‌ها شامل مثانه، کلیه‌ها، میزنای و مجرای ادرار هستند.

3 – درمان عفونت ادراری به چه صورت است؟

از آن‌جایی که باکتری عامل ایجاد کننده عفونت ادراری است، مانند بیماری‌های مقاربتی برای درمان این بیماری هم از آنتی بیوتیک‌های مختلف با توجه به نوع باکتری ایجاد کننده عفونت استفاده می‌شود.

4 – نشانه‌های مشابه عفونت ادراری و بیماری مقاربتی چیست؟

این دو بیماری نشانه‌های مشابه زیادی دارند که از میان آن‌ها می‌توان حس سوزش یا درد به هنگام ادرار کردن، احساس نیاز شدید به ادرار کردن، ادرار تیره، بوی غیرعادی ادرار و احساس درد در ناحیه رحم را نام برد.

آموزش‌های بیشتر

عوارض الکل و ماندگاری آن دربدن
سایر بیماری‌ها

عوارض الکل و ماندگاری آن در بدن

عوارض کبدی الکل و تأثیر طولانی مدت آن بر سلامت کبد کبد یکی از اعضای حیاتی بدن است که وظیفه تصفیه و فرآوری مواد مخرب

سرطان مثانه در مردان
سرطان

سرطان مثانه در مردان چیست؟

سرطان مثانه در مردان: علائم، عوامل خطر و روش‌های پیشگیری سرطان مثانه یک بیماری خطرناک است که اغلب در سلول‌های مثانه، عضوی که مسئول ذخیره

عضو خبرنامه آموزشی ما شوید

آموزش‌های کاربردی برای سلامت شما ایمیل می‌کنیم

مشاوره رایگان بگیرید

سوال خود را از متخصصین ما بپرسید
Call Now Button