چه در شرایطی که بارداری به طور طبیعی پیش برود یا درصورت وجود مشکلات در بارداری، شما نیاز به انجام آزمایشهای منظم خواهید داشت؛ آزمایش های دوران بارداری. آزمایشاتی که به تشخیص پزشک انجام میشوند و نه تنها نگرانیهای شما را برطرف میکنند، بلکه مشکلات جدیتری مانند خطرات و نقصهای ژنتیکی را مشخص میکنند.
پیش از پرداختن به ادامه موضوع، باید گفت که اگر می خواهید اطلاعاتتان در مورد بارداری بیشتر باشد، دو مقاله همه چیز در مورد بارداری و علائم بارداری چیست میتواند برای شما مفید باشد.
ضرورت انجام تستهای حین بارداری
آزمایشهای دوران بارداری به مادر کمک میکنند روند سلامت جنین خود را پیگیری کند. پزشک با انجام تستهای غربالگری، سونوگرافی و غیره میتواند مشکلات احتمالی را تشخیص دهد. به این ترتیب با تشخیص به موقع مشکلات، هم سلامتی مادر و هم جنین او تضمین خواهد شد. به ویژه آن دسته از زنانی که در سنین بالای 35 سال تصمیم به بارداری میگیرند، باید برای انجام آزمایشهایی منظم دوره بارداری خود تحت نظر پزشک باشند.
انجام آزمایشهای دوران بارداری در منزل
مادر در طول 9 ماه بارداری آزمایشهایی از قبیل آزمایش خون، ادرار و سونوگرافیهای متعدد را در بازههای زمانی خاصی به تشخیص پزشک انجام میدهد. امروزه انجام بسیاری از این دسته آزمایشها، بدون نیاز به مراجعه به آزمایشگاهها و بیمارستانها میسر شده است.
انواع تستهای دوران بارداری را بدون دغدغه در منزل خود انجام دهید.
برای اشخاص باردار مراجعههای خارج از منزل به منظور آزمایشهای متعدد و چکابهای بارداری بسیار مشکل است. بنابراین با فراهم کردن امکانات تستدهی در منزل، از دغدغههای آنها کاسته میشود. آنها در این دوره حساس باید به مراقبتهای ویژهای در زمینه سلامت خود و جنین بپردازند. پس با عدم نیاز به مراجعه به محیطهای درمانی، با آرامش بیشتری به اهداف سنجش سلامت خود دست مییابند.
تستهای حین بارداری زیر نظر چه کسی انجام میشود؟
از آنجایی که بررسی و تفسیر تستهای بارداری نیاز به تخصص و دانش کافی دارد، فرد باردار باید تحت نظر افرادی باشد که بتوانند ارزیابی درستی از آزمایشها داشته باشند. افرادی مثل پزشک و ماما میتوانند راهنمای خوبی برای تستهای اولیه باشند، اما نظرات تخصصیتر بستگی به تشخیص متخصصان زنان و زایمان خواهد داشت.
آزمایشهای سه ماه اول دوران بارداری
از جمله آزمایشهای مهم در تست سه ماهه اول بارداری شامل موارد زیر است:
• معاینه فیزیکی، بررسی سابقه خانوادگی برای آگاهی از خطرات اختلال ژنتیکی و همچنین محاسبه تاریخ زایمان بر اساس تاریخ آخرین قاعدگی مادر
• معاینه لگن و پاپ اسمیر برای اطمینان از سلامت دهانه رحم و بررسی بیماریهای مقاربتی (STD)
• مجموعهای از آزمایشات خون شامل بررسی گروه خونی، فاکتور Rh، کم خونی، هپاتیت ب، سرخچه، سیفلیکس و غیره. علاوه بر آزمایش خون برخی از این آزمایشها توسط بزاق نیز قابل تست است. همچنین ممکن است نیاز به نمونه ادرار برای تشخیص بیماریهای عفونی یا دیابت باشد.
• آزمایشهای ژنتیکی در صورت تشخیص دکتر که گاهی به همراه آنها سونوگرافی نیز لازم است. در صورت مثبت بودن نتایج از روش تشخیصی CVS استفاده میشود که روشی تهاجمیتر است.
• تست غیرتهاجمی NIPT: این روش DNA جنین را با استفاده از نمونه خون مادر تست میکند. پزشکان بر این باورند که این آزمایش به میزان 99% توانایی تشخیص بارداری سندرم داون را دارد.
آزمایشهای سه ماه دوم دوران بارداری
رایج ترین تستهای سه ماهه دوم عبارتند از:
• بررسی ارتفاع فوندال (قد پایه) یا قله رحم که رشد جنین را مورد بررسی قرار میدهد.
• تست صدای قلب جنین با استفاده از دستگاه سونوگرافی دستی.
• آزمایشهای ادرار، تست قند و پروتئین، علائم عفونت و همچنین فشارخون به تجویز پزشک انجام میشود.
• همچنین سونوگرافی سه بعدی تصویری واضح از جنین را برای مادر فراهم میکند.
آزمایشهای سه ماه سوم دوران بارداری
در این دوره عموما تستهای زیر انجام میگیرد:
• آزمایش خون و ادرار جهت بررسی گلوکز، پروتئین و همچنین احتمال وجود عفونت.
• اندازهگیری وزن، فشارخون، قد پایه و صدای ضربان قلب کودک.
• معاینات لگن برای تشخیص آمادگی لگن برای تولد کودک که نازک شدن و باز شدن دهانه رحم را بررسی میکنند.
• تست غربالگری استروپکوکهای گروه ب که یکی از دلایل اصلی عفونتهایی است که میتوانند باعث ناتوانی ذهنی، اختلال بینایی و کاهش شنوایی کودک شوند.
• پایش الکترونیکی قلب جنین که میتواند نشاندهنده سلامت جنین باشد.
• تست بدون استرس NST که با استفاده از یک مانیتور وضعیت جنین و ضربان قلب او را در حین حرکت بررسی میکند.
• تست استرس انقباضی که در آن مانیتور پاسخ جنین را به انقباضات تحریک شده توسط اکسی توکسین یا تحریک پستان بررسی میکند و هدف آن پیشبینی حد تحمل نوزاد در برابر استرس زایمان است.
• سونوگرافی: اکثر زنان باردار تنها یک یا دو سونوگرافی (البته اگر دوقلو داشته باشند به تعداد دفعات بیشتری) انجام میدهند. با این کار پزشک حرکات بدن، ماهیچهها و حرکات تنفسی و غیره را مانیتور میکند.
• مشخصات بیوفیزیکی: فقط با یک سونوگرافی یا ترکیبی از سونوگرافی با تستهای بدون استرس انجام میشود.
از دیگر آزمایشات لازم در حین بارداری، آزمایش سنجش قند، ویتامین و هورمونهای تیروئیدی است.
• بررسی قند حین بارداری شامل GCT، GTT میباشد که با توجه به دستور پزشک، بیمار محلول قندی (گلوکز) را مصرف کرده و بعد از ۱،۲،۳ساعت نمونهگیری انجام میشود.
• کمبود برخی ویتامینها در مادران باردار برای جنین و مادر خطرناک است. برای مثال کمبود ویتامین B9 (فولات) در بدن مادر باردار میتواند خطر نقص لوله عصبی در جنین را نشان بدهد. سنجش ویتامینهای d3، B12، B9 جز آزمایشات رایج در زمان بارداری است.
• همچنین کمبود آهن و کم خونی باید در مادر باردار بررسی شود که آزمایشاتی مثل CBC، iron، TIBC برای این مورد قابل استفاده است. Iron، TIBC جز تستهای بیوشیمیایی و نوع نمونه سرم و دستگاه مورد استفاده RA1000 است.
هزینه آزمایشهای حین بارداری
هزینه این آزمایشها بستگی به عوامل بسیاری دارد، از جمله نوع و تعداد آزمایشهای لازم که به تشخیص پزشک بستگی دارد. هر نوعی از غربالگری که با سونوگرافی یا تستهای دیگر همراه باشد، برای افراد مختلف متفاوت تجویز و قابل محاسبه است. بنابراین نمیتوان هزینه ثابتی را برای آنها در نظر گرفت.
آزمایشهای حین بارداری شامل تستهای تیروئیدی، غربالگریها ،GTT، GCT، CBC، غربالگری مرحلهی اول و دوم، الفافیتوپروتئین تعیین ریسک و NIPT است.
غربالگری مرحلهی اول: دبل مارکر
هزینه تست با تعرفه آزاد: ۲۸۰۵۰۰ تومان
تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی و خدمات درمانی نمیباشد
هزینه تست با بیمه نیروی مسلح: ۸۴۰۰۰ تومان
غربالگری مرحله دوم: کواد مارکر
هزینه تست با تعرفه آزاد: ۷۷۱۰۰۰ تومان
تحت پوشش بیمه نمیباشد
الفافیتوپروتئین تعیین ریسک
هزینه تست با تعرفه آزاد: ۱۷۵۰۰۰ تومان
پوشش بیمه نمیباشد
تست NIPT
هزینه تست با تعرفه آزاد: ۳۸۵۰۰۰۰ تومان
تحت پوشش بیمه نمیباشد
هزینه تست با بیمه نیروی مسلح: ۲۳۱۰۰۰ تومان
سوالات متداول
آیا غربالگری برای همه خانمهای باردار باید انجام شود؟
پزشکان توصیه میکنند که همه خانمها در هر سن و با هر سابقه ژنتیکی به انجام آزمایشهای غربالگری بپردازند.
آزمایشهای غربالگری تا چه میزان دقیق هستند؟
به هر حال در هر تستی ممکن است نتیجه مثبت یا منفی کاذب رخ دهد. در این صورت پزشک اطلاعاتی که لازم است را در اختیار شما قرار میدهد.
اگر آزمایش غربالگری حین بارداری مثبت باشد به چه معناست؟
اگر نتیجه آزمایش مثبت شود به این معنی نیست که نوزاد دارای بیماری است، بلکه به معنی این است که خطر ابتلا وجود دارد.
نقد و بررسیها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.