امروزه امکان انجام بسیاری از آزمایشها از جمله آزمایش انعقاد خون در منزل فراهم شده است و نیازی به مراجعه به مراکز درمانی نیست. اما این آزمایش چیست و چرا باید تست انعقاد خون بدهیم؟
آزمایش انعقاد خون چیست؟
زمانی که به هر دلیلی قسمتی از بدن دچار بریدگی میشود، لخته شدن خون از خونریزی بیشتر جلوگیری میکند. اما خونی که در حالت عادی درعروق جریان دارد، نباید دچار لختگی شود. اگر لختگی ایجاد شود، آنگاه خونرسانی به قلب، ریه و مغز انجام نمیشود و فرد دچار سکته قلبی، مغزی و حتی مرگ خواهد شد. آزمایشهای انعقادی نیز مانند بسیاری از آزمایش های خون دیگر است. نمونه خون از یک نقطه پشت دست یا آرنج گرفته شده و برای آزمایش به آزمایشگاه فرستاده میشود.
انجام آزمایش انعقاد خون در منزل
انجام تست انعقاد خون در منزل بسیار راحتتر از آنچه فکر میکنید انجام میشود. برای این کار کافی است که درخواست آنلاین تست خود را ثبت کنید. پس از ثبت درخواست آزمایش، افراد نمونهگیر در منزل شما حاضر میشوند و نمونه را برای انجام آزمایشات تخصصی به آزمایشگاه میبرند. پاسخ آزمایش پس از آماده شدن به صورت آنلاین برای شما ارسال خواهد شد.
چرا باید تست انعقاد خون بدهیم؟
از آنجایی که اختلالات انعقادی میتوانند باعث خونریزی یا لخته شدن خون شوند، بسیار خطرناک هستند. پس اگر پزشک شما مشکوک به چنین اختلالاتی باشد، ممکن است یک یا چند آزمایش بیماریهای انعقادی را توصیه کند. این آزمایشات پروتئینهای مختلف و نحوه عملکرد آنها را اندازهگیری میکنند.
آزمایش انعقاد خون برای چه کسانی ضروری است؟
آزمایشهای انعقادی به بررسی احتمال لختگی و مدت زمان لختگی در خون شما میپردازند. با این کار پزشک میتواند خطر خونریزی زیاد در رگهای شما را ارزیابی و از وقوع آن جلوگیری کند. افرادی که دارای شرایط زیر هستند، احتمال مشکلات انعقاد خون در آنها بالاست:
• بیماریهای کبد
• ترومبوفیلی (لخته شدن بیش از حد خون)
• هموفیلی (ناتوانی خون برای انجام لختگی طبیعی)
• افرادی که داروهای خاصی مصرف میکنند.
• قبل از عملهای جراحی نیز گاهی توصیه میشود.
• افرادی که دچار کبودی و تورمهای مداوم میشوند.
• آزمایش انعقاد خون برای عمل بینی.
• ایجاد دردهای مشکوک در نواحی مختلف بدن.
• تصادفهایی که در آنها اشخاص خون زیادی از دست میدهند.
• آزمایش انعقاد خون در بارداری.
انواع آزمایش انعقاد خون
انواع مختلفی از آزمایشهای انعقادی وجود دارد:
• شمارش کامل خون (CBC): این آزمایش را پزشک به طور معمول ممکن است تجویز کند. اگر فردی کم خونی یا تعداد پلاکت پایین داشته باشد، احتمال لخته شدن خون در او وجود دارد و باید درمان انجام گیرد.
• سنجش فاکتور V: فاکتور V مادهای است که در انعقاد خون نقش دارد. پایین بودن غیر طبیعی این فاکتور میتواند نشاندهنده بیماری کبد، فیبرینولیز اولیه (تجزیه لختهها) یا انعقاد داخل عروقی باشد.
• سطح فیبرینوژن یا تست فاکتور I: فیبرینوژن پروتئینی است که در کبد ساخته میشود. پایین بودن غیرطبیعی این فاکتور نیز نشانه وجود مشکلات کبدی است.
• سنجش پروترومبین: پروترومبین نیز پروتئین دیگری است که کبد تولید میکند. با سنجش زمانی این پروتئین میتوان از بازه زمانی لختگی طبیعی خون اطلاع یافت. به طور معمول این بازه زمانی باید حدود 25 تا 30 ثانیه باشد. البته اگر فرد داروهای رقیقکننده خون مصرف کند، این زمان ممکن است بیشتر طول بکشد. نوع نمونه برای این تست پلاسمای سیتراته میباشد و روش انجام هم به صورت دستی و یا دستگاهی با استفاده از دستگاه کوآگلومتر است.
• شمارش پلاکتها: پلاکتها نیز سلولهایی هستند که به انعقاد خون کمک میکنند. کم بودن غیرطبیعی آنها نیز باید توسط پزشک بررسی شود.
• زمان ترومبین: این زمان عملکرد فیبروژن را بررسی میکند. دلایل نتایج غیرطبیعی آن میتواند ریشه در بیماریهای ارثی، کبد یا سرطان داشته باشد.
• سنجش زمان خونریزی: این آزمایش بررسی میکند که رگهای خونی کوچک پوست با چه سرعتی بسته شده و خونریزی را متوقف میکنند. این آزمایش متفاوت از آزمایشهای دیگر انجام میشود، به این ترتیب که یک کاف فشار روی بازو قرار گرفته و باد میشود. سپس بریدگیهای کوچکی روی بازو ایجاد و همزمان کاف برداشته میشود. سپس هر 30 ثانیه یکبار بر روی بریدگیها پد گذاشته میشود تا زمانی که خونریزی متوقف شود. زمان خونریزی معمولا بین 1 تا 9 دقیقه طول میکشد. سنجش زمان خونریزی را میتوان از لاله گوش هم به وسیله لانست انجام داد.
• تست ct (بررسی زمان لخته شدن خون): انجام تست همزمان با نمونهگیری و با ریختن مقداری از خون داخل لوله و بررسی زمان لخته شدن میباشد.
نکات مهمی که برای تست انعقاد خون باید رعایت کنیم
ممکن است لازم باشد فرد قبل از انجام آزمایش مصرف برخی داروهای خاص را متوقف کند. داروهایی مانند آسپرین، ایبوپروفن و ایندومتاسین در بازه زمانی 7 تا 10 روز قبل از انجام آزمایش میتوانند بر نتیجه تاثیر بگذارند. همچنین مصرف داروهای ضد انعقاد وارفارین و هپارین از 3 روز قبل باید متوقف شوند.
هزینه آزمایش انعقاد خون
هزینه این آزمایشها با توجه به انواع تستهای انعقادی مختلف متغیر است.
زمان پروترومبین PT
هزینه تست با تعرفه آزاد:۲۹۵۰۰ تومان
هزینه تست با بیمه (تامین اجتماعی و خدمات درمانی):۲۲۵۰۰ تومان
هزینه تست با بیمه نیروی مسلح:۹۰۰۰ تومان
زمان نسبی ترومبوپلاستینPTT
هزینه تست با تعرفه آزاد:۲۹۰۰۰ تومان
هزینه تست با بیمه:۲۲۵۰۰ تومان
هزینه تست با بیمه نیروی مسلح:۸۵۰۰ تومان
تست Bleeding time (BT)
هزینه تست با تعرفه آزاد:۱۶۰۰۰تومان
هزینه تست با بیمه:۱۲۵۰۰ تومان
هزینه تست با بیمه نیروی مسلح:۵۰۰۰ تومان
تست Clotting time (CT)
هزینه تست با تعرفه آزاد:۱۸۵۰۰ تومان
هزینه تست با بیمه:۱۴۰۰۰ تومان
هزینه تست با بیمه نیروی مسلح:۵۵۰۰ تومان
تست فیبرینوژن
هزینه تست با تعرفه آزاد:۳۳۰۰۰ تومان
هزینه تست با بیمه:۲۵۵۰۰ تومان
هزینه تست با بیمه نیروی مسلح:۱۰۰۰۰ تومان
تست تروپونین
هزینه تست با تعرفه آزاد:۱۰۱۰۰۰ تومان
هزینه تست با بیمه:۸۳۰۰۰ تومان
هزینه تست با بیمه نیروی مسلح:۴۹۵۰۰ تومان
پروتئین C
هزینه تست با تعرفه آزاد:۲۴۵۰۰۰ تومان
هزینه تست با بیمه:۱۹۱۰۰۰ تومان
هزینه تست با بیمه نیروی مسلح:۷۳۵۰۰
پروتئین S
هزینه تست با تعرفه آزاد:۲۴۵۰۰۰ تومان
هزینه تست با بیمه:۱۹۱۰۰۰ تومان
هزینه تست با بیمه نیروی مسلح:۷۳۵۰۰ تومان
سوالات متداول
دلیل پلاکت خون پایین چیست؟
مصرف برخی داروهای خاص، کمبود ویتامین k و بیماری لوکمی از جمله عواملی هستند که باعث کاهش پلاکتهای خون می شوند.
تفسیر آزمایش چگونه انجام میشود؟
بررسی آزمایش انعقاد خون حتما نیاز به نظر پزشک دارد.
آیا انجام این آزمایش نیازی به ناشتا بودن دارد؟
خیر. نیازی به ناشتا بودن نیست.
نقد و بررسیها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.