آزمایش بررسی عملکرد کلیه
کلیهها اندامهایی در دو طرف ستون فقرات شما هستند که نقش بسیار زیادی در حفظ سلامت بدنتان دارند. آنها آب اضافی و مواد زائد را در خون فیلتر کرده و تولید ادرار میکنند. در ضمن به کنترل فشار خون نیز کمک میکنند. بنابراین با ایجاد کوچکترین مشکلی در کلیه، عملکرد کلی بدن به خطر میافتد. در این مقاله به بررسی انواع آزمایشات کلیه و ضرورت انجام آنها میپردازیم.
آزمایش کلیه چیست و چرا انجام میشود؟
علائم بیماری کلیه معمولا به راحتی قابل تشخیص نیست، زیرا علائمی شبیه مشکلات سلامتی رایج هستند و معمولا نشانه خاصی در بیماران کلیوی بروز نمیکند تا زمانی که دیگر کلیه شروع به از کار افتادن کند. به همین علت نیز تنها 10 درصد از بیماران مزمن کلیوی، از بیماری خود اطلاع مییابند.
عواملی مانند دیابت، فشار خون بالا، بیماری قلبی، سیگار کشیدن، چاقی و سالخوردگی میتوانند باعث آسیب به عملکرد کلیه شوند. بیماری کلیه در صورت انباشته شدن مواد زائد در بدن به مرور بدتر میشود. بنابراین بررسی عملکرد کلیه ها از اهمیت ویژهای در حفظ تندرستی انسان برخوردار است.
- انجام تست بررسی عملکرد کلیه ها در منزل: بدون حضور در آزمایشگاه، در منزل با انجام تستهای لازم، سلامت کلیههایتان را بررسی میکنیم.
امروزه با توجه به فراهم شدن امکان انجام بسیاری از آزمایشها در منزل، دیگر نیازی نیست حضورا به مراکز درمانی و آزمایشگاهها مراجعه کنید، بلکه بدون هیچ زحمتی و به راحتی تنها با ثبت یک سفارش آنلاین در خانه آزمایش میدهید. تیم رسیدگی به سفارشات در اسرع وقت هماهنگیهای لازم را برای انجام تست سلامت کلیه در خانه شما انجام خواهند داد. پس از آن جواب آزمایش به صورت آنلاین برای شما ارسال میشود. آماده شدن پاسخ آزمایش بسته به نوع آن که شامل تست ادرار و خون میباشد، از دو روز تا یک هفته ممکن است طول بکشد.آزمایش کلیه شامل چه تستهایی میشود؟
- اگر فکر میکنید که در معرض بیماری کلیوی هستید، میتوانید از پزشک خود بخواهید که آزمایشاتی را برای اطمینان از عملکرد درست کلیه شما تجویز کند. برای این کار به آزمایش ادرار و نیز آزمایش خون نیاز است. برای آزمایش عملکرد کلیه، پزشک مجموعهای از آزمایشات را تجویز میکند که میتواند میزان فیلتراسیون گلومرولی GFR شما را تخمین بزند. GFR شما به پزشکتان نشان میدهد که کلیه شما مواد زائد را با چه سرعتی دفع میکند. لیست آزمایشات کلیه شامل موارد زیر میشود:
• تست ادرار برای کلیه: در آزمایش ادرار، پزشک به دنبال آثاری از خون در ادرار است. همچنین ادرار شما از نظر وجود نوعی پروتئین به نام آلبومین بررسی میشود. اگر نتیجه آزمایش مثبت شد، ممکن است برای اطمینان نیاز به تکرار آزمایش یا انجام آزمایشهای تکمیلی وجود داشته باشد. زیرا دلایل زیادی برای وجود پروتئین در ادرار وجود دارد که همه آنها هم به بیماری مربوط نمیشوند. برای مثال عفونت یا تمرین بدنی سنگین نیز میزان پروتئین ادرار را افزایش میدهند.
- همچنین از طریق آنالیز ادرار میتوان مستعد بودن فرد برای سنگ کلیه را هم تا حدودی تشخیص داد (دفع کریستال کلسیم اگزالات و خون).
• کلیهها و مجاری ادراری از مهترین ارگانها هستند که امکان بروز بیماری در آنها چشم گیر است. از عفونتهای مختلف گرفته تا تولید سنگ. جهت بررسی کارکرد کلیه میبایست تست UA/UC یا همان کامل و کشت ادرار را انجام داد. نکتهای که در این آزمایش حائز اهمیت است رعایت شرایط بیمار است. فرد میبایست اولین ادرار صبحگاهی خود را که حداقل ۶ ساعت در مثانه بوده جهت انجام آزمایش در ظرف مخصوص و استریل جمع آوری و تحویل آزمایشگاه شود. همچنین توصیه میشود چند قطره ابتدایی ارار دفع شده و سپس اقدام به ریختن ادرار در ظرف مربوطه نمود.
مدت زمان جوابهای این آزمایش ۷۲ ساعت است و نیازی به ناشتایی فرد ندارد.
• تست خون برای کلیه (آزمایش کراتینین سرم): در آزمایش خون، وجود ماده زائدی به نام کراتینین در کلیه مورد بررسی قرار میگیرد. کراتینین محصول تجزیه بافت عضلانی است. کلیهها معمولا باید کراتینین را کاملا از خون دفع کنند. اما هنگامی که اختلال در کلیه وجود داشته باشد، توانایی دفع کراتینین از خون را نخواهد داشت و مقادیر زیادی از آن در خون میماند. اطلاع از وجود مقدار این ماده در خون، به همراه اطلاعاتی از قبیل سن، نژاد و جنسیت شما برای اطلاع از چگونگی عملکرد کلیه مورد استفاده قرار میگیرد.
آزمایش نیتروژن اوره خون (BUN):
در این آزمایش میزان نیتروژن خون شما اندازهگیری میشود. نیتروژن اوره محصول تجزیه پروتئین است. با این حال، تمام BUN های بالا هم به معنی آسیب کلیوی نیستند. داروهایی مانند دوزهای بالای آسپرین و برخی از آنتی بیوتیکها نیز ممکن است آن را افزایش دهند.
آزمایش GFR تخمینی: این آزمایش تخمین میزند که کلیهها چقدر توانایی دفع مواد زائد از بدن را دارند.
در صورت نیاز به انجام آزمایشهای تکمیلی، در مراحل بعد ضرورت انجام هریک جداگانه بررسی خواهد شد. پزشک ممکن است از انجام سونوگرافی، سی تی اسکن و بافتبرداری نیز در موارد خاص برای تشخیص بهتر استفاده کند. آزمایش تشخیص نارسائی کلیه نیز به منظور بررسی نیاز فرد به دیالیز یا پیوند کلیه ممکن است انجام شود.
چه مواقعی به تست بررسی عملکرد کلیهها نیاز است؟
اگر دچار علائم زیر هستید باید آزمایش کلیه را انجام دهید:
• زمانی که شخص تغییراتی در دفع ادرار داشته باشد و ادرار او بیشتر یا کمتر از حالت نرمال باشد و نیز در صورت تغییر رنگ و وجود کف یا خون در ادرار.
• خشکی و خارش مداوم پوست نیز به این معنی است که کلیه قادر به ایجاد تعادل در مواد معدنی و مغذی بدن نیست.
• پف کردن صورت، اطراف چشم، دست و پا. در صورتی بدن دچار این حالت میشود که کلیه نقش خود را در دفع سدیم اضافی از بدن درست ایفا نکند.
• ناراحتی معده: زیرا تجمع مواد اضافی در بدن باعث تهوع و از دست دادن اشتها میشود.
- گر گرفتگی و سرماخوردگی
- خستگی مفرط: به این دلیل که کلیهها هورمونی میسازند که به بدن دستور میدهد با ساخت گلبول قرمز، اکسیژن را در سراسر بدن حمل کند. بنابراین اگر هورمونسازی کلیه به درستی انجام نگیرد، باعث ایجاد کم خونی و در نهایت ایجاد خستگی خواهد شد. حتی ممکن است بر کیفیت یا الگوی خواب نیز تاثیر بگذارد.
- اگر فشار خون، حتی با وجود مصرف داروی فشار نیز کنترل نمیشود، این احتمال وجود دارد که به دلیل اختلال در کلیهها باشد.
- اگر نوسانات زیادی در قند خون وجود داشته باشد (به شدت بالا و پایین میرود).
- احساس درد در پهلوها
پیش از انجام آزمایش کلیه چه مواردی را باید رعایت کنیم؟
- مصرف داروهای خاصی مانند آنتی بیوتیک را متوقف کنید.
- لازم است به مدت 8 تا 12 ساعت ناشتا باشید.
زمان پاسخگویی تست عملکرد کلیهها
با توجه به نوع آزمایش ادرار یا خون برای کلیه، جواب این آزمایشات معمولا از دو روز تا یک هفته طول میکشد.
هزینه تست بررسی عملکرد کلیه
هزینه آزمایش کلیه به نوع آزمایشی بستگی دارد که پزشک تجویزمیکند. اما به طور کلی این آزمایشات هزینه زیادی ندارد.
سوالات متداول:
آیا انجام نمونه گیری در منزل خطری ندارد؟
خیر، هیچگونه خطری در بر نخواهد داشت، نمونهگیری توسط پرسنل حرفهای آزمایشگاه انجام خواهد شد.
سطح کراتینین کلیه معمولا در چه حد باید باشد؟
- طبق گفته بنیاد ملی کلیه (NKF)،برای زنان کمتر از 1.2 و برای مردان کمتر از1.4 میلی گرم بر دسی لیتر باید باشد.
کراتینین بالا چگونه ایجاد میشود؟ - مصرف زیاد پروتئین، وجود اختلالات در کلیه و عدم مصرف آب کافی از دلایل عمده افزایش سطح کراتینین هستند.
آیا برای آزمایش کلیه باید شرایط ناشتایی را رعایت کرد؟بله، برای انجام آزمایشات کلیه باید به مدت 8 تا 12 ساعت ناشتا باشید. نمونههایی که در ساعات اولیه روز گرفته میشوند، قابل اطمینانتر هستند.مصرف چه داروهایی میتواند بر نتیجه آزمایش کلیه تاثیر بگذارد؟
به طور کلی مصرف انواع آنتی بیوتیک، آسپرین و مسکنهایی مانند ایبوپروفن میتوانند بر تست کلیه تاثیر گذار باشند. برای اطمینان از جواب تست، مصرف این داروها را چند روز پیش از آزمایش کلیه متوقف کنید. اگر آنها را مصرف کردهاید، با پزشک خود در میان بگذارید.
هزینه آزمایش سنگ کلیه چقدر است؟
آزمایش سنگ کلیه نیز شامل آزمایش ادرار وخون است، از این رو هزینهای در حدود آزمایشهای رایج ادرار و خون برای کلیه خواهد داشت.
نقد و بررسیها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.