سرطان سینه چیست؟ راه‌های تشخیص و نحوه درمان سرطان سینه

سرطان سینه چیست

در این مقاله موضوعات زیر را بررسی می‌کنیم

سرطان سینه چیست؟

سرطان سینه از بافت سینه شروع می شود. این اتفاق زمانی می افتد که سلول های سینه دچار جهش می شوند و به صورت غیرقابل کنترلی شروع به تکثیر کرده و تشکیل تومور می دهند. مانند دیگر سرطان ها، سرطان سینه می تواند در بافت سینه رشد کرده و سرتاسر آن را محاصره کند. همچنین این سرطان می تواند به دیگر بخش های بدن سرایت کرده و تومورهای جدید تشکیل دهد. به این فرآیند متاستاسیز گفته می شود.

چه کسانی عمدتاً به سرطان سینه مبتلا می شوند؟

سرطان سینه بعد از سرطان پوست رایج ترین بیماری در زنان است. احتمال ابتلای زنان به سرطان سینه در سنین بالای 50 بسیار بیشتر است.

مردان هم ممکن است به این سرطان مبتلا شوند اگرچه که احتمال بسیار پایینی برای این موضوع وجود دارد. به طور تقریبی در امریکا هر ساله 2600 مرد به این بیماری مبتلا می شوند که از 1 درصد تعداد مبتلایان کلی به آن نیز کمتر است.

زنان دو جنسیتی شانس بیشتری برای ابتلا به این بیماری به نسبت مردان دارند. علاوه بر این، مردان دو جنسیتی شانس کمتری نسبت به زنان در ابتلا به این بیماری دارند.

سرطان سینه در چه سنی اتفاق می افتد؟

سرطان سینه معمولاً در بزرگسالان بالای 50 سال تشخیص داده می شود اما به طور کلی در هر سنی ممکن است این اتفاق بیافتد.

کدام نژادها بیشتر درگیر این سرطان هستند؟

به طور کلی، زنان سفید پوست غیرلاتین به مقدار کمی دارای شانس بیشتر برای ابتلا به این بیماری به نسبت زنان دارای نژاد دیگر هستند. البته زنان سیاه پوست غیرلاتین هم تقریباً به همان مقدار شانس ابتلا به این بیماری را دارند. از لحاظ آماری، زنان آسیایی، لاتین و امریکای بومی شانس کمی برای ابتلا به سرطان سینه دارند.سرطان سینه

سرطان سینه چقدر رایج است؟

در امریکا، سرطان سینه دومین بیماری مرگبار در زنان بعد از سرطان ریه است. همچنین بیماری مذکور مرگبارترین سرطان میان زنان در سنین 35 تا 54 سالگی است.

انواع سرطان سینه

  • سرطان مجاری شیری: این تومور از مجرای شیری سینه ها شروع می شود و به منظور احاطه کردن بافت سینه رشد پیدا می کند. این مدل رایج ترین مدل سرطان سینه است که 80 درصد موارد را تشکیل می دهد.
  • سرطان مجاری در محل: این بیماری که تحت عنوان سرطان سینه مرحله صفر هم شناخته می شود در واقع یک پیش تومور سرطانی است؛ چرا که در این مورد سلول های سرطانی هنوز دور مجاری شیری رشد نکرده اند. این شرایط به راحتی قابل درمان است. اگرچه که مراقبت دائم جهت جلوگیری رشد و پخش شدن سلول های سرطانی دور بافت سینه در این مرحله بسیار حائز اهمیت است.سرطان سینه
  • کارسینوم لوبولار تهاجمی: این سرطان در دالبرهای سینه (جایی که ساخت شیر انجام می شود) شکل گرفته و به منظور احاطه کردن بافت سینه پخش می شود. 10 تا 15 درصد از موارد سرطان سینه مربوط به این نوع می شوند.
  • کارسینوم لوبولار درجا: این نوع در واقع شرایط پیش سرطانی است که در آن سلول های غیرعادی در دالبرهای سینه وجود دارند. در این مرحله در واقع هنوز سرطان ایجاد نشده است اما این شرایط نشانه ای از احتمال بوجود آمدن سرطان در سینه است. بنابراین زنانی که کارسینوم لوبولار درجا دارند باید مرتباً تحت مراقبت و ماموگرافی باشند.
  • سرطان سینه سه گانه منفی: این بیماری که 15 درصد از موارد مربوط به سرطان سینه را تشکیل می دهد یکی از چالش برانگیزترین مدل های ممکن برای درمان است. به این دلیل به این سرطان سه گانه منفی گفته می شود که سه نشانه مربوط به دیگر مدل‌های این بیماری را ندارد. این موضوع باعث می شود که تشخیص و درمان آن بسیار سخت شود.
  • سرطان التهابی سینه: این توده سرطانی نادر و خطرناک شبیه به عفونت است. افرادی که به این بیماری دچار هستند معمولاً متوجه قرمز شدن، باد کردن، حفره حفره شدن و گود شدن پوست سینه خود می شوند. این تومور از سلول های سرطانی مسدود کننده در رگ های پوستی تشکیل می شود.
  • بیماری پاژه سینه: این سرطان بر روی پوست نوک سینه و پوست دور آن تاثیر می گذارد.

آیا سرطان می تواند در بخش های دیگر سینه تشکیل شود؟

زمانی که از سرطان سینه صحبت می کنیم، معمولاً منظورمان تومورهایی هستند که در مجاری شیری یا دالبرها تشکیل می شوند. تومور می تواند در دیگر بخش های سینه هم تشکیل شود، اما این مدل سرطان ها نادر هستند.آنژیوسارکوم

مانند:

  • آنژیوسارکوم: این مدل سرطان نادر در سلول ها و رگ هایی که وظیفه حرکت دادن خون در سینه را دارند شروع می شود.
  • تومور فیلوئیدس: این تومورها که در بافت متصل کننده شروع می شود بسیار نادر است. این تومورها معمولاً سرطان زا نیستند و موارد نادری از این مورد در آن‌ها مشاهده شده است.

نشانه های ابتدایی سرطان سینه

علائم سرطان سینه ممکن است در هر فردی متفاوت باشند. این علائم می توانند شامل موارد زیر باشند:

  • تغییر در سایز، شکل یا محیط سینه.
  • غده یا برآمدگی که ممکن است به اندازه یک نخود فرنگی کوچک باشد.گره های لنفاوی
  • توده سفت داخل یا نزدیک سینه یا زیر‌بغل که در چرخه قاعدگی هم حضور دارد.
  • تغییری در ظاهر یا احساس پوست روی سینه یا نوک آن.
  • قرمزی پوست روی سینه یا نوک آن.
  • حضور ناحیه ای متفاوت از دیگر نواحی روی هر سینه.
  • ناحیه سفت مرمرمانند زیر پوست.

بعضی از افراد متوجه نشانه های سرطان سینه نمی شوند. به همین دلیل است که ماموگرام ها به صورت مکرر اهمیت زیادی دارند.

ناحیه سفت مرمرمانند زیر پوست

چه چیزی باعث بروز سرطان سینه می شود؟

همان طور که گفته شد سرطان سینه زمانی اتفاق می افتد که سلول های غیرعادی در سینه تقسیم و تکثیر شوند. محققان دقیقاً نمی دانند که چه چیزی از ابتدا باعث می شود که این اتفاق رخ دهد.

تحقیقات نشان می دهند که فاکتورهای ریسکی وجود دارند که می توانند شانس ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهند. مانند موارد زیر:

  • سن: بالا رفتن سن از 55 سالگی ریسک ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد.
  • جنسیت: زنان شانس بسیار بالاتری برای ابتلا به این بیماری نسبت به مردان دارند.
  • ژنتیک و سابقه خانوادگی: اگر خانواده، بستگان یا فرزندان شما دارای این بیماری بوده‌اند، احتمال این که در مرحله ای از زندگی تان به این بیماری مبتلا شوید افزایش پیدا می کند. تقریباً 5 تا 10 درصد از موارد سرطان سینه به علت وجود یک ژن غیرعادی در افراد است که از مادر و پدر به فرزندان منتقل می شود و می توان آن را از طریق تست ژنتیک شناسایی کرد.
  • سیگار: استفاده از تنباکو منجر به ابتلا به بسیاری از سرطان‌ها می شود که این بیماری مرگبار نیز از این قاعده مستثنی نیست.
  • الکل: تحقیقات نشان می دهند که نوشیدن الکل می تواند شانس ابتلای شما به چند مدل از سرطان های سینه را افزایش دهد.
  • چاقی مفرط: چاقی مفرط می تواند شانس ابتلای شما به این بیماری کشنده را افزایش دهد حتی اگر یک بار به این بیماری مبتلا شده باشید.
  • اشعه های مضر: اگر از اشعه تراپی مخصوصاً در نواحی سر، گردن یا سینه استفاده کرده باشید، شانس بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه خواهید داشت.
  • پرتو درمانی
  • جایگزینی هورمون: افرادی که از درمان جایگزینی هورمون استفاده می کنند، شانس بالاتری برای مبتلا شدن به این بیماری دارند.

مراحل سرطان سینه

طبقه بندی کردن مراحل به شما کمک می‌کند که متوجه شوید سرطان چقدر در بدن شما پیشروی کرده‌است.  این موضوع با فاکتورهای مختلفی مانند اندازه و موقعیت تومور و این که آیا تومور به دیگر نواحی بدن سرایت کرده است یا خیر مشخص می‌شود.

  • مرحله صفر: بیماری خطرناک و تهاجمی نیست. بدین معنی که هنوز از مجاری شیری خارج نشده است.
  • مرحله 1: سلول های سرطانی نزدیک بافت سینه پخش شده اند.
  • مرحله 2: تومور یا کمتر از 2 سانتیمتر است و به غده های زیر بغل سرایت کرده است یا بزرگ تر از 5 سانتیمتر است و به غده های زیربغل سرایت نکرده است. تومور در این مرحله می تواند بین 2 تا 5 سانتیمتر باشد و ممکن است به غده های مجاور سرایت کند.
  • مرحله 3: در این مرحله سرطان از نقطه شروع خود فاصله گرفته و پخش شده است. ممکن است به بافت ها و غدد مجاور حمله کرده باشد اما هنوز به ارگان های مجاور نرسیده است. به این مرحله معمولاً به چشم سرطان پیشرفته نگاه می‌کنند.
  • مرحله 4: سرطان از سینه ها فاصله گرفته و در دیگر نواحی بدن مانند استخوان ها، کبد، شش ها یا مغز سرایت کرده است. به مرحله 4 همچنین سرطان سینه متاستاتیک هم گفته می شود.

مراحل سرطان سینهسرطان سینه چطور درمان می شود؟

روش های متفاوتی برای درمان سرطان سینه وجود دارند که شامل جراحی، شیمی درمانی، اشعه درمانی، هورمون تراپی، ایمونوتراپی و دارو می شوند. روشی که مناسب شماست می تواند به فاکتورهای مختلفی بستگی داشته باشد که شامل موقعیت و اندازه تومور، نتایج آزمایش های انجام شده شما و این که آیا سرطان به نقاط دیگری از بدن سرایت کرده است یا خیر می شود. متخصص شما می تواند بهترین نظر را در مورد بهترین روش درمانی برای شما بدهد.ایمونوتراپی

سرطان سینه چطور تشخیص داده می شود؟

متخصص شما معمولاً ابتدا سینه ها را معاینه کرده و سپس سوالاتی در مورد سابقه خانوادگی، سابقه پزشکی و علائم ایجاد شده می پرسد. سپس ممکن است بر اساس جواب هایی که بدست آورده است شما را برای انجام یک یا چند مورد از تست های زیر به آزمایشگاه ارجاع دهد.

  • ماموگرام: این تصاویر گرفته شده با اشعه X می توانند نشان دهنده تغییرات یا رشد غیرعادی در سینه شوند. از این روش برای پیشگیری از سرطان سینه استفاده می شود.ماموگرام
  • اولتراسونوگرافی: این روش با استفاده از امواج صدا از بافت درون سینه عکس برداری می کند. از این روش برای تشخیص برآمدگی ها و موارد غیرعادی در سینه استفاده می شود.
  • اسکن توموگرافی نشر پوزیترون: این اسکن با استفاده از رنگ های خاص، قسمت های مشکوک سینه را هایلایت می کند. در حین انجام این تست، متخصص رنگ بخصوصی را وارد رگ های شما کرده و با استفاده از دستگاه اسکن کننده عکس برداری را انجام می دهد.
  • تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI): این تست با استفاده از آهن ربا و موج های رادیویی به منظور گرفتن عکس های واضح و پرجزئیات از ساختار سینه انجام می شود.

پیشگیری از سرطان سینه

اگرچه به صورت کلی نمی توان از سرطان سینه پیشگیری کنید، اما مواردی هستند که با انجام آن ها می توانید ریسک شناسایی آن در مراحل پیشرفته را کاهش دهید.

  • به صورت مکرر ماموگرام کنید: به طور کلی توسط متخصصان پیشنهاد می شود که در سن 35 سالگی یک ماموگرام ساده داشته باشید و بعد از سن 40 سالگی به صورت سالانه ماموگرام تصویری را انجام دهید.اتاق ماموگرافی
  • بعد از 20 سالگی سینه های خود را بررسی کنید: هر چقدر که سنتان بالاتر برود با حد فاصل بین سینه ها و احساس سینه های خود بیشتر آشنا می شوید و تغییرات جزئی در آن ها را نیز تشخیص می دهید.
  • از معاینه پزشک غافل نشوید: حداقل هر 3 سال یک بار بعد از 20 سالگی و هر سال بعد از سن 40 سالگی به معاینه پزشک بروید. معاینات درست سینه می توانند جزئیاتی را نشان دهند که ماموگرام توانایی آن را ندارد.

آیا سرطان سینه کشنده است؟

افرادی که در مراحل ابتدایی سرطان سینه قرار دارند معمولاً به راحتی با درمان های مختلف آن را از بین می برند. در واقع بسیاری از افرادی که دارای سرطان سینه تشخیص داده شده اند زندگی طولانی و خوبی داشته اند. اگرچه که تشخیص سرطان در مراحل پایانی برای درمان بسیار سخت تر بوده و می تواند کشنده باشد.

نرخ بقای سرطان سینه

نرخ بقای 5 ساله سرطان سینه به صورت کلی 90 درصد است. بدین معنی که 90 درصد از افرادی که دارای این بیماری تشخیص داده می شوند بعد از 5 سال همچنان زنده هستند. نرخ بقای 5 ساله تومور سرطانی که به نواحی مجاور سرایت کرده است 86 درصد است در حالی که نرخ بقای 5 ساله برای سرطان سینه متاستاتیک تنها 28 درصد است. خوشبختانه نرخ بقای این بیماری همان‌طور که محققان شناخت بیشتری از بیماری پیدا کرده و درمان های جدیدی ارائه می‌کنند در حال افزایش است.درمان سرطان سینه

در نظر داشته باشید که نرخ های بقا تنها تخمین محسوب می شوند. آن ها نمی توانند موفقیت درمان یا مدت زمان زنده ماندن فرد را پیش‌بینی کنند.

آموزش‌های بیشتر

عوارض الکل و ماندگاری آن دربدن
سایر بیماری‌ها

عوارض الکل و ماندگاری آن در بدن

عوارض کبدی الکل و تأثیر طولانی مدت آن بر سلامت کبد کبد یکی از اعضای حیاتی بدن است که وظیفه تصفیه و فرآوری مواد مخرب

سرطان مثانه در مردان
سرطان

سرطان مثانه در مردان چیست؟

سرطان مثانه در مردان: علائم، عوامل خطر و روش‌های پیشگیری سرطان مثانه یک بیماری خطرناک است که اغلب در سلول‌های مثانه، عضوی که مسئول ذخیره

مشاوره رایگان بگیرید

سوال خود را از متخصصین ما بپرسید
Call Now Button